“Ne vrijedi riskirati. Ortler
je tu stajao tisućljećima, stajat će i dalje. Možda nam se ponovno ukaže
prilika. Za njega i njegova susjeda Weisskugela.” - razmišljao sam, kada smo
zbog lošeg vremena i naših žuljeva od Bernine odustali od ovog velikana
istočnih alpa.
Semptembar je mjesec kada
redovito do nas stigne jaka i stabilna anticiklona, koja podržava lijepo
vrijeme čak i po desetak dana. A to smo upravo i čekali. Baš kao prije tri godine kada smo se pakirali
na Stuedelgrat i ovog puta je glas iz televizora govorio : “…kičasto plavo
nebo, stablno, vidljivosti preko 100
km , bez oblačka, jutarnje magle u dolinama, ako ikako
imate mogućnosti uzmite ruksak i otiđite u brda…” Vremensku prognozu na televiziji iznose nešto prije
20 sati. No to nije bio razlog da skoro potpuno spakiran (osim žlice i vilice
što je vrlo važno u slijedećem članku o Weisskugelu) već u u 23 sata budem u Grazzu kod
Anđelka.
- “ Idemo? - Idemo!
Legli smo
u pola noći, a ustali u 3 sata.
- “ Idemo ? - Idemo!"
Terios ponovno klizi po poznatim mu cestama.
Lienzener dolomiten, Bruneck, Bolzano, Merano, Vinschgau. Na livadi kraj
rasadnika klonova Larixa sp. obavezna piš pauza. Otkako smo ovdje stali prvi puta
pred nekoliko godina, svakog narednog puta to postaje dužnost i obaveza. Na
autoradiu pokušavamo uhvatiti stanice sa čestim vremenskim izvještajima. Nebo
iznad nas je putpuno zatvoreno, tek tu i tamo se ukazuje koji plavi prozorčić,
ali meteorolozi preko radio valova i dalje čvrsto brane svoja uvjerenja :
“…kičasto plavo nebo, stabilno, vidljivosti preko 100 km , bez oblačka,
jutarnje magle u dolinama, ako ikako imate mogućnosti uzmite ruksak i otiđite u
brda…”
“Ma daj malo pogledaj kroz prozor, a ne samo u te
kompjutorske sinoptičke karte,!” – već pomalo ljutito dobacuje Anđelko.
No kako dan sve više odmiče, a sa njime i naša
kilometraža, nad našim glavama ipak je sve više plavog neba, a sve manje oblaka
na njemu. Vinogradi za koje treba kako smo proteklog puta zaključili “uže i
penjačice” da bi se do njih popeo već polako poprimaju svoje jesenske boje, a
nepregledni nasadi gotovo idealno stručno formiranih i njegovanih voćnjaka
jabuka pravi su raj za moje agronomske oči. Milijuni kilograma žutih,
narančastih, crvenih i ljubičastih slatkih plodova visi sa malih ili velikih
stabala. Na mnoge od njih pljušte kapi vode od navodnjavanja kišenjem, pa se
presijavaju u jutarnjem suncu poput Cesarićeve “ Voćke poslije kiše”.
Ulazimo u Sulden. Nestrpljenje raste. O uzbuđenju da
i ne govorim. Od Ortlera nad nama ni traga. Nesato je kao i proteklog puta u
oblacima.
“ Ne čini ti se da smo tu već bili i parkirali baš
na ovom istom mjestu?” – pitam u šali.
Malih čempresa i borova koji su kraj obližnjeg
hotela pred dvije godine bili uzgajani kao bonsai u deblima drveta, više nema.
Ostala je samo jedna ogromna drvena tegla od izdubljenog starog bora u kojem se
nalazi cvijeće, kamenje i savršeno prirodno oblikovana kaskada Pinus Muga. Na malenoj klupici pokraj “Alpinschule Franz
Ortler” prepakiravamo stvari. Kao i pred dvije godine, ponovno krećemo uskom
stazicom kroz borovu i ariševu šumu prema Tabarettahutte i Payerhutte. Već na
samom početku stazice opažam crvene bobice:
- “ Gle, crveni ribizl! Odi malo zobati!”
- “ Pazi, borovnice. Hodi probaj, nisu baš
preslatke!”
- “ Pogledaj, koliko rujnica je tamo gore u
mahovini!”
- “ Gledaj gore, crna žuna na deblu ariša!”
Ponovno me
oduševljavaju vitka stabla alpskih borova Pinus Cembra čije su grane
povijene na dolje poput onih kod jele u našim šumama. Općenito mi po rastu više
potsjećaju na jelu nego li na prave borove. Osjećam da je na njima nešto posebno.
Na tim visinama vegetacija je vjerojatno kratka, pa je i jednogodišnji prirast
kratki, a tanke se grane povijaju nadolje pod težinom snjegova koji na njima
ostaju i po nekoliko mjeseci. Jedino sam vrh ovih gorostasa uspije svakog
proljeća propeti se za koji centimetar
više. Tu i tamo pod nogama se nađe pokoji češer koji na mekom, iglicama i
travama pokrivenom tlu prosipa svoja sjemenja za neka nova buduća stabalca.
Gle, nedaleko od mene već se i nalazi čitav niz malenih borića i ariša. Na
raskršću puteva nalazi se jedinstven primjerak ove vrste sa deblom promjera
gotovo metar. Krstimo ga za “Pinus Gigantus”. Svi ti oblici ponovno su za mene
jedinstven događaj iako sam ih promatrao pred dvije godine. Ispod visokih,
često vjetrom izvijenih stabala ariša skrivaju se ariševci, malene gljive nalik
divljim vrganjima, za koje Anđelko tvrdi da su jestive. Nađu se ovdje i pokoja
nejestiva rujnica, zlatni vrganj.
Iza naših leđa do nas dopiru veseli glasovi, a sa
njima i dvije visoke djevojke u najljepšim dvadesetima. Uz njih hodaju i njihovi
već postariji roditelji. Stajem i puštam ih pred sebe, a usput ne mogu odvojiti
pogled od dva para lijepih, a izrazito mišićavih, skladnih nogu u kratkim
hlačicama. Oči kao da su se zaljepile, pa novonastala sila govori da moram
krenuti za njima. Anđelko zastajkuje jer je baš sada našao da snima kamerom
nekakovo cvijeće!
- “ Hodi, hodi, daj pogledaj malo i ovo cvijeće pred
nama! Grrrr!”- vičem u nadi da nitko od
familije ispred nas ne razumije naš jezik!
Na rubnim dijelovima šume osim mnoštva neukusnih
borovnica zeleni se lišće nebrojenih grmova rododendrona koji su tijekom Lipnja
i Srpnja svojim cvjetovima krasili ove livade. Pod visokim morenama tu i tamo
pokoji ostaci posljednjeg jesenskog planinskog cvijeća uglavnom žutih i bijelih
boja. Visoko nad našim glavama, iz oblaka, ponovno proviruje ogromna
Payerhutte, smještena na litici grebena poput orlovog gnijezda. Stazica priječi
ostatke nekadašnje morene. Sunce zalazi za Ortlerove grebene. Promatramo igru
prolaza svjetla kroz oblake i njegov lom u najljepšim bojama zelenoplavog
spektra. Redaju se grebeni tajanstvenih silueta, te izranjaju u nizovima
sunčevim zrakama obojenim zavjesama oblaka. Ljubičasta, tirkiznoplava,
ultramarin, tirkizno zelena. U središtu morene nalazi se velik otvor iz kojeg
se obrušavaju vode koje su nastale topljenjem ostataka gornjeg Marltglečera.
Pod nama turistički Sulden u sjaju sunčevih zraka, nad nama vrh Ortlera zavučen
u oblake. Ne mogu, a da ne razmišljam o davnim vremenima kada je ovaj ledenjak
dopirao do same doline. Jesu li se tadašnji “Otztiji” bojali te mase snjega i
leda koja je klizila prema njima? Stazica prelazi morenu i po uskim
serpentimnama vodi sve više i više prema Tabarettahutte. Naši teški rukasaci
puni opreme, odjeće, kamera i fotoaparata ne dozvoljavaju nam tempo kojim
bezbrižno pokraj nas prolaze i prestižu nas raznorazne zgodne mlađe mame sa
klincima, dok tu i tamo pokoji tata nosi tek maleni ruksak sa flašicom i
fotićem. No jedno je sigurno. Naše potkoljenice najtanje su ovog vikenda u
cijelom Južnom Tirolu!
Dok se sa suprotne strane nazire
maleni južni ledenjak i vrh Vertainspitze (3.554m) sa križem koji se sjaji na
popodnevnom suncu, nad nama je Ortler konačno odlučio otarastiti se dosadnih oblaka te je počeo
sa paranjem istih ledenim krijestama svojih vrhova. Pred Tabarettahutte, kao i
uvijek pasu ovce, a tek tu i tamo pokoji sramežljivi svizac čuva stražu na
kamenju. Jedna crna ovca, pase sama za sebe, daleko od ostalih. Baš kao da je
neka “crna ovca”. Na terasi doma sjede i sunčaju se, turisti, planinari,
alpinisti.
Sunce već polako zalazi za visoki tabaretski greben, pa je nastavak
stazice prema sedlu na grebenu u dubokoj sjeni. Promatram stijenje ovog dijela.
Isprepliću se žile granita u nekoliko boja, od crne do bijele, a presijecene su
raznim nijansama onečišćenih vapnenačkih stijena kakove nalazimo u Julijcima i
Dolomitima. Na tek tu i tamo pokojoj zelenkastoj oazi morena i sipara ponovno
pasu ovce. I u ovom stadu, crna ovca pase izdvojeno sama! Očito da u ovim
krajevima nije dobro biti “crna ovca! “ One bijele iznad nas, sa mladim crnim
janjićima obrušavaju kamenje koje kako leti niz sipar uzima sve veći i veći mah
:
- “ Paaazi! Shafenstainslag!” – vičem Anđelku
Neke od njih krenu ispred nas
očito u namjeri da nas prate do tko zna kuda!
- “ Čuj, ovo mi se ne dopada! Rekli budu da nismo
solirali nego da smo bili u navezu sa ovcama!”
Još nekoliko serpentina i
stižemo na sedlo, na 2.871 m
. Ovdje nas je prije dvje godine usred ljeta iznenadilo lepršanje sniježnih
pahulja. Oprezno prelazimo izložene police na južnoj strani grebena. Pokoji
bijeli cvijetić, te nekoliko žutih makova samo daju lijep doprinos završnici
ovodenvnog dijela uspona pošto se preda nama na vrhu uskog grebena diže ogromno
zdanje Payerhutte. Usprkos tome što su mi ruke potpuno promrzle i prste na
njima jedva osjećam, sa čela dobrano kaplju kapi toplog znoja. No ne pada mi na
pamet da se oblačim. Sve to daje usponu neki čar. Legli smo u ponoć, digli se u
tri sata, vozili osam sati te hodali uzbrdo sa teškim ruksacima četiri sata.
Svaki korak sad je sve teži, umor već polako pokazuje svoje. Opažam kako
Anđelko pokušava snimiti moj prilaz Payerhutte:
- “ Aha, sad dok hodam kaj crknuti konj, me snimaš,
a dok sam na početku skakal kak srndać za ona dva lijepa para nogu si snimal
samo cveće!”
Ulazimo u dom. Neposredno pri
ulazu nalazi se skidaonica i odlagaonica cipela, iz koje se šire najraznolikiji
mirisi, no uglavnom svi neugodni. Znoj nogu, čarapa, godinama znojem topljene
gojzerice, koje su napokon došle na svoje da onako zagrijane, sve zajedno na
jednom mjestu mogu slobodno u atmosferu sobice 3x4 ispuštati svu opojnost upitih mirisa.
Ogroman plakat na zidu doma potsjeća da je upravo ovih dana 200. godisnjica
uspona na Ortler. Na 27.09. 1804. godine, Josef Pichler odkako je svijeta i
vijeka prvi se uspeo na kralja istocnih alpi. Sa terase doma umornim očima
gledam na susjednu stranu. Prema Weisskugelu, koji je sve jasnija silueta u
večerašnjem zalasku sunca i sve veća želja za moj naredni uspon. Hladan vjetar
koji nas je pratio po grebenu i hladio nam znojno čelo, sada se potpuno smirio.
No hladnoća svejedno prodire kroz okovratnik. Dignem ga povučem zatvrač i nastojim
još malo ostati na terasi doma u ovoj večernjoj idili. Sa serpentina
Stiflerschjocha već se opažaju prva svjetla koja se spuštaju u dolinu.
Ulazim u dom. Večera. Juhica i tjestenina sa gljivama posuta parmezanom. Fino. U sjećanju nam je još uvijek večera od prije dvije godine kada smo naručili juhu sa ogromnom hrenovkom, a zatim umjesto kobasica opet dobili pečenu ogromnu hrenovku. Sve se činilo lijepo dok na red nije došlo plaćanje. Vadimo i pokazujemo naše planinarske iskaznice, no ona ista gospođa u tirolskoj narodnoj nošnji, koja nam je onako lijepo pred dvije godine poslužila juhicu sa hrenovkama pa zatim lijepu prženu hrenovku sa gomilom krumpirića, sada govori kako HPS-ovu iskaznicu nema na spisku za popuste. Gledam spisak. Između ostalih stoji i PZS! Pa po čemu su Slovenci sad tu bolji do nas? Plaćamo punu cijenu od 17 EU po osobi za madraclagerI, a zatim ponovno odlazim na terasu pred domom da se smirim gledajući kako zadnje zrake sunca obasjavaju Weisskugel, a potom na konačno spavanje u potkrovlju, na madraclageru doma.
Ulazim u dom. Večera. Juhica i tjestenina sa gljivama posuta parmezanom. Fino. U sjećanju nam je još uvijek večera od prije dvije godine kada smo naručili juhu sa ogromnom hrenovkom, a zatim umjesto kobasica opet dobili pečenu ogromnu hrenovku. Sve se činilo lijepo dok na red nije došlo plaćanje. Vadimo i pokazujemo naše planinarske iskaznice, no ona ista gospođa u tirolskoj narodnoj nošnji, koja nam je onako lijepo pred dvije godine poslužila juhicu sa hrenovkama pa zatim lijepu prženu hrenovku sa gomilom krumpirića, sada govori kako HPS-ovu iskaznicu nema na spisku za popuste. Gledam spisak. Između ostalih stoji i PZS! Pa po čemu su Slovenci sad tu bolji do nas? Plaćamo punu cijenu od 17 EU po osobi za madraclagerI, a zatim ponovno odlazim na terasu pred domom da se smirim gledajući kako zadnje zrake sunca obasjavaju Weisskugel, a potom na konačno spavanje u potkrovlju, na madraclageru doma.